danica

 Danica Deluxe

- Forsiden - Sitemap - Om sidene -

Regn, regn og mere regn

Siste helga i Juni skulle jeg endelig på årets første ordentlige fisketur i Norge. Turen gikk til et lite, spennende vann ved Jotunheimen, og det gikk forsåvidt bra. Bilder og historie derfra kommer nok etterhvert. Men etterhvert ble jeg lei av regn og vind på fjellet, og jeg satte meg i bilen fast bestemt på å kjøre etter godværet. Danica Etter å ha kjørt sikksakk over hele Sør-Norge, fikk jeg med egne øyne konstatert at det var for høy vannstand overalt. Faens #@€E#"£!!! regn! Så jeg dro til Trysilelva, som selvfølgelig også gikk høy. Den er ikke noe særlig å fiske uten kano, spesielt ikke når det er mye vann. (vel, etter elvebredden å dømme var cirka 3000 svensker åpenbart uenig i denne vurderingen, der de sto og pisket fluer foran volvoene og campingvognene sine). Så jeg bestemte meg for å bli mer kjent med elva, det var ingen vits å være her oppe (Engerdal), så jeg kjørte langs elva nedover mot svenskegrensa.

Trysilelva ved Lutnes

Like ved Lutnes, der hvor elven er demmet opp, fant jeg endelig en rolig, speilblank strekke. Regnet ble borte, og solen titten frem og varmet både meg og elven.. Og tydeligvis også noen andre krabater.. Danica For nedover elva kom plutselig den ene døgnfluen etter den andre seilende. Og det var ikke småfluer her, og det kan bare bety en ting: Ephemera Danica klekker.
Jeg er ikke akkurat kongen i Eteomologi (se, jeg kan ikke stave det engang!), og jeg er heller ingen kløpper på latinske navn på disse krypa. Men Ephemera Danica, den kan jeg. (Håper jeg stavet den riktig.. **krysse fingre**). Etter fjorårets tur til Trysilelva da vi havna mitt oppe i Danica-klekkinga og opplevde et kjempefiske, var ikke det til å unngå. Tanken på Trysilelva og Danica har nok lokket frem mangt et lengtende blikk og lurt smil på flere av oss da vinteren herjet som verst. Vår årlige tur til Trysilelva starter til helga (3.juli), og det passer jo strengt tatt en smule sinnsykt ekstremt drittdårlig om herr og fru Danica finner det for godt å legge orgiene sine en hel uke foran vårt skjema.....

Bort med stanga, frem med kameraet

Ikke Danica Men uansett, ved Lutnes var det dårlige muligheter for å fiske. Det var altfor brådypt til å vade, og altfor mye trær og buskefaen til å kaste lengre enn 15 meter. Så jeg la stanga til side og fisket (høhø) frem kameraet istedenfor. Resultatene ser du på denne siden. Alle bildene er tatt mandag 28.juni i år, så de er relativt ferske!

Fotoproblemer (dårlige unnskyldninger)

Ok, det var slett ikke så enkelt å ta bilder av disse fantastiske døgnfluene. Autofokusen på mitt makroobjektiv er rett og slett elendig (men objektivet er jo til gjengjeld billig. :-), og hver gang Danica jeg endelig fikk en danica i fokus, var den ferdig med dun-stadiet og fløy avgårde, irriterende uinteressert i modellkarriære på mine Internett-sider.. :-)
Dette var første gang jeg prøvde litt småseriøs makrofotografering, og jeg har en god del øvelse igjen før jeg kan kalles mester, for å si det forsiktig... Jeg bomma grovt på dybdeskarpheten, og nærmere tester viste at jeg nok må helt ned på f/16, eller aller helst f/22, (på et 100mm 1:2 macro) for å få hele flua i fokus. Jeg sto lykkelig utvitende og snurret film på f/8-11, ettersom kamerafaen truet med lave lukkertider ellers.
Og får man ikke hele flua i fokus, så er det ikke det verdens undergang --men hodet må være i fokus, ellers blir bildene bare helt feil. Man får liksom ikke noe å feste blikket på. Enda en ting jeg ikke hadde tenkt på..
Danica I tillegg fikk jeg bildene scannet på CD av Holmenfoto her i Asker, og ikke bare var det dyrt (200 spenn + vanlig fremkalling), men oppløsningen var for dårlig i forhold til min aggressivte cropping i Photoshop.. Jeg kunne jo legge opp mindre bilder, hvor fluene faktisk ser skarpe ut, men det ville være juks og fanteri!! :-)
Jeg spanderte bare på en film på CD, så jeg har noen flere bilder på lur.. Raskt gikk det iallefall.. Får prøve å scanne det inn selv en gang, så kanskje det blir litt bedre (selv om DPI dessverre ikke kurerer uskarpe bilder)..

Ok, ærlig talt, nok unnskyldninger, jeg er egentlig ganske fornøyd med en del av bildene. :-)
I det minste er de iallefall tilstrekkelig som modeller for fluebinding..

Hvor lenge varer det??

Nå er det bare noen få dager til jeg skal opp til Trysilelva på ordentlig tur (med kano, et must i Trysilelva, IMO). Jeg krysser fingrene for at Danicaen fortsatt klekker...
Turrapport og bilder fra den turen (og vannet i Jotunheimen) dukker opp om ikke så altfor lenge.. (Et lite forbehold: hvis danicaen ikke klekker lenger, er det mulig jeg tar selvmord.. :-)

NB! Jeg gadd ikke taste inn alle bildene i html-koden, så du kan bruke bildesøkfunksjonen for å se alle bildene:
http://figen.com/cgi-figen/bildesok/bildesok.cgi?STRING1=990627&SIZE=big

Å joda, her skal det tastes inn! Bli imponert over min tiltaksevne:


bilde bilde bilde bilde bilde bilde bilde

Tilbake til forsiden

 

Kommentarer:

(felt for å legge inn ny kommentar finnes helt nederst.)
ikke laget ny dir - prøver ikke mer. lez die!


30/6-1999. Christian Figenschou <figen@figen.com>.