Tur til Trysilelva 1998

Søndag

Vi hadde lagt nederlaget fra Surna bak oss, og vi var nå skikkelig hyppe på litt ordentlig fiske. Hver sin smak selvsagt, men å fiske etter vakende ørret og harr med tørrflue og lett utstyr ligger flere klasser over banke med 15fot’ere i ei død lakseelv.

Endelig fremme!
Uansett, vårt bestemmelsessted lå like innenfor Trysils grense mot Engerdal, og vi kjørte langs elva nesten hele veien. Innimellom stoppet vi for å betrakte elva, og dette så unektelig lovende ut! Vi var likevel ikke fremme før 20-tiden, hvilket man ikke kan klandre sjåfør Julern for (notat: neste tur, husk valium eller egen bil! :-).

Vi finner hytta, men den er helt tom. Er det riktig hytte? For en gangs skyld drar vi ikke frem brekkjernet, men titter oss litt omkring. hmm.. 3 kasser øl til kjøling i elva og en anseelig mengde Scott-stenger bak hytta.. Vi er på riktig plass!

Hopper i vaderne, rigger #4-stanga og jekker en øl. Here we come! Vi rusler litt oppover elva, og jeg får en liten harr på tredje kastet. Åh! Det var godt! Ikke lenger etter får vi øye på Amund, Morten og Eirik på andre siden av elva. De hopper i kanoen og ønsker oss velkommen.. Om det er fisk å få? Åjada! De hadde sluppet ut ørret over kiloen i dag. Og hadde vi ikke sett i grillen på hytta? (som viste seg å romme både harr og ørret like under kiloen).

Kort dag
Amund, Morten og Eirik setter kursen for hytta - slitne etter en lang dag, mens jeg og Julern fisker oss sakte nedover i solnedgangen.. Før vi er fremme på hytta, har jeg fått 3 småfisk til. Dariusz og Pål kommer også padlende oppover, og vi trekker alle inn på hytta til øl, whisky og prat om all fisken vi kunne ha fått på nattfiske hvis vi ikke eh.. satt så godt… heh

Så ble det mandag

Vi drar nedstrøms i kano ca. kl. 1300. Mens vi padler nedover, ser vi vanvittige mengder av Ephemera Danica i de stilleflytende delene. Her er det en sinnsyk klekking på gang! Vi fortsetter ned en til en stor øy og går i land. Det kryr med Danica’er på vannet, opptil 4 stykker pr. m²! Og fisken slafser i seg som aldri før! Dessverre er det også en sur nordavind, så det er ikke så lett å se.. Riktignok hadde vi bundet bra med tørrfluer før turen, men det gikk mest i mindre vårfluer og supperpuppen. Hadde jo noen parachutes, men ikke store nok for disse mega døgnfluene!

Dagens første != dagens største
Ganske snart blir det ståhei nede ved Morten og Amund. Morten har fisk på, og Amund kommer med håv. Harr på 800gram. Morten gliser som en sol, men Amund gliser mer da han fikk en på 1,2kg like etterpå! Og alt på tørrflue!
Men fisken er ganske kresen i fluevalget nå. Elva er stilleflytende, så fisken har god tid til å studere fluene som kommer seilende nedover.. Jeg, Julern, Pål og Dariusz får ikke kroket/landet noe å prate om. Jeg roter godt i flueboksene og finner tilslutt noen svære døgnfluer, riktignok hvite, men men.. Nå får jeg flere napp, men ingen sitter! Men plutselig da jeg drar inn snøret for et nytt kast, så hugger det! En ørret på halvkiloen! Ah! Det var deilig. Middagen er allerede sikret, så den slippes ut igjen..

Pål har sett seg ut en fisk som vaker skikkelig på et dypt parti. Han sniker seg inntil med kanoen, og er nesten innenfor rekkevidde.. Så slipper ankeret tak, kanoen glir over standplassen og fisken blir borte.. Typisk.

Gresset, gjerdet, grønnere, alltid
Det vaker mest på andre siden av elva, som vanlig!! Julern tigger til seg en ordentlig døgnflueimitasjon fra Amund og kommer seg på et merkelig vis innenfor kastehold på andre siden.. Bam! Der sitter den! Vi sitter ganske langt unna, men vi ser likevel for oss ansiktsuttrykket hans når han har fått fisken helt inn og oppdager at håv, nei det har han jo ikke.. :-) Pål kommer til unnsetning i kanoen, men da han endelig var fremme, tok fisken med seg fortomsspissen og stakk.. Harr på rundt 700gram ble det anslått.

Legg kalkulatoren hjemme
Når man summerer, ble det kanskje ikke så voldsomt med fisk på oss, men åhh hvor deilig det var bare å sitte og se på elva med en kald øl.. Opplevelser måles fremdeles ikke i kilo (da hadde jeg nok lagt ned disse sidene for lengst.. :-).

Det begynner å blåse opp, og vi setter kursen for hytta, hvor det skal bindes Danica-imitasjoner og spises fersk fisk! Senere prøver vi nattfisket. Jeg står og kaster på en vakende fisk i halvannen time, uten at den gidder å bry seg. Så var det over til mudlere. Vi fisket vel til klokka 02 om natta, og det ble etterhvert ganske kaldt. Kvikksølet visste fattige 6 grader.. uhh.. Kan noen gi værgudene en kalender? Det er juli for svarte..! Jeg hadde 4-5 tilslag på mudler’n, men ikke en eneste ville sitte! Den bommer vel kanskje? Uansett, vi så alle mange fine fisk, og Morten mistet en ørret ikke langt unna kiloen..

Tirsdag

Samme tid, samme sted. Fortsatt mye Danica på elva, og vi har nå riktige imitasjoner. Men det er ikke dermed sagt at vi får noe. Pål og Dariusz jobber videre på storfisken de skremte i går, mens Morten og Amund går nedover. Julern og jeg bestemmer oss for å vade ut til andre siden, hvor Julern hadde på i går. Det er dypt, men det går.

This sux
Det vaker en del, men vi får fortsatt ikke lurt noen på kroken. Dvs. Julern får en liten harr på ca. 350 gram og koser seg åpenbart! Det begynner å blåse opp, og jeg strekker meg etter røyken, som lå i kengerulomma utpå vaderne. Jaha, den var jo søkkvåt. Tobakkskaderådet - Figen 1 - 0. Det er faktisk ikke så kult her likevel. Så får plutselig Julern enda en fisk på, der han står 30 meter oppstrøms. Etter mye om og mèn holder han stolt fram en harr på 700 gram.. Pøh! For en tosk, stå der og glise som en annen idiot.. Håper han mister fotfestet og ramler i elva!!

Vendepunktet
Jeg vader litt oppstrøms etter en fisk, mens stangdødaren vader nedstrøms, utvilsomt for glisende å holde fisken sin opp i trynet mitt.. Men så hugger det i stanga, akkurat da flua har begynt å stripe. Og om ikke lenge har jeg en halvkilos ørret på samvittigheten. "Harr er harr, og ørret er fisk", forklarer jeg overlegent til Julern, som forøvrig ikke lenger er noen idiot, men en god venn med både sigaretter og sigarer i vesten.. heh. Det snur seg fort i fluefiske på internasjonalt toppnivå, eller noe sånt.. :-)

Murhpy’s law.
Så tar vi oss en sigar hver, mens vi sammenligner erfaringer. Vi er enige om at fisken nok tar mest klekkere/nymfer (hvilket senere sløying bekreftet), men ikke f… om vi skifter ut tørrflua. Man skal da trives, ikke drive rovfiske, kommer vi frem til.. :-)
Vi står og kosefisker litt, kaster på samme fisk og har det generelt svært godt. Plutselig vaker det ganske bra 17-18 meter unna.. Det er Julerns tur. Han kaster 2-3 ganger, men treffer ikke helt.
Neste kast er også for kort, ser det ut til... eller?
Figen: du sliter hvis du får stor fisk på nå.
Julern: Not!
Figen: Du har jo den knuta på fluesnøret, mann!
Julern: hmm..hehe
[Julern ser ned og prøver å løsne knuten]
Julern: ikke bit på nå, vær så sni..
[PLASK!]

Julern bare ser dumt på meg, mens jeg ler så jeg holder på å ramle i elva.. Og fisken? Ja, den var borte..

Harr harr
Så vaker det ganske kraftig 15 meter ned og 20 meter bort. Det står navnet mitt på vakringene! Vader meg nærmere, og fyrer avgårde en Danica-imitasjon krok 8. Men den tar ikke. Gir den en pause, og prøver igjen. Dang! Der sitter den! Og denne er ganske pen, det merkes på stanga! Den var vel ikke verdens sprekeste, men moro var det uansett! 900 gram veide den, og jeg bestiller en ny sigar fra Julern Frukt&Tobakk.. Livet blir ikke mye bedre enn dette..

Fisken vi aldri fikk
Vi vader etterhvert tilbake - en titt på klokken avslører at vi har stått ute i elva i drøye 4 timer. Amund og Morten kommer ruslende oppover, ikke helt uventet bærende på et pent knippe harr. Morten viser oss hvordan han røsket flua ut av storfiskens gap før den rakk å bite over. Pål forteller med ærefrykt i blikket om hvordan fisken han mistet, hadde veltet seg i elva så det ble dønninger.

Hjemme bra, men Trysil best
Deretter padler vi slalom opp til hytta (det manglet ratt på kanoen), men så er det slutt på turen vår. Selv om jeg og Julern bare var innom i knappe tre dager, var resten av gjengen der en hel uke.. Og totalt ble det over 50 fisk på kiloen++... W0w!
Strålende fornøyde kjører vi nedover mens vi tenker på neste tur til Trysilelva.. Det skal ikke bli lenge til!

Vel, nå ble det av ymse grunner ingen høsttur til Trysil for meg, så jeg får smøre meg med tålmodighet til neste sesong.. Eller kanskje det blir enda en tur senere i år, Trysilelva er faktisk åpen for fiske ut september nå. Uansett, jeg krysser fingrene for at de andre ikke får noe fisk på høstturen.. :-)Noen linker:
Mer om Ephemera Danica (hos Rackelhanen).
Trysilelva (hos M. Hildebrandt).

Vi fisker oss ned mot hytta i solnedgangen
Trysilelva: Vi fisker oss nedover mot hytta i solnedgangen..


Dariusz og Pål
Trysilelva: Dariusz og Pål koser seg i finværet... (Foto: Amund Foss.)


Kjempeklekking av svære Danica!
Trysilelva: Ephemera Danica. Største klekkingen jeg noen gang har sett, og det sier seg selv at fisken ble ganske selektiv..


Morten og Amund med dagens første
Trysilelva: Amund håver Mortens første fisk for dagen...


800gram veide den!
Trysilelva: Morten viser frem fangsten: en harr på 800gram...


Morten kjører fisk
Trysilelva: Morten har funnet gromplassen! Enda en fisk på! (som var litt mindre og fikk friheten tilbake)..


Amund kjører fisk!
Trysilelva: Morten kjører fisk.. Her med sidepress på fisken under den kritiske landingen.. (Foto: Amund Foss.)


Amunds harr på 1,2kg
Trysilelva: Amunds harr etter landing. 1,2kg veide den, og Amund kunne glise overlegent til Morten og hans 800-gram'er.. (Foto: Amund Foss.)


Orginalen til høyre.. :-)
Trysilelva: Orginalen og kopien..
(orginalen til høyre.. :-)


Julern med fisk på!
Trysilelva: Julern har vadet ut over til andre siden og er i ferd med å miste en 700grams harr..


Hele gjengen (minus fotograf)
Trysilelva: Hele gjengen samlet (minus meg). Fra venstre:
Dariusz, Eirik (bak), Amund, Morten, Pål og Julern.


Vakker solnedgang på mandagen
Trysilelva: Nattfiske ga kanskje ikke så mye fisk, men en vakker solnedgang fikk vi iallefall med oss..


Catch & Release
Trysilelva: Morten slipper ut en harr. (Foto: Amund Foss.)


Mine Danica-imitasjoner
Trysilelva: Mandagens Danica-produksjon rundt bindestikka..     Close enough, mente flere ørreter og harr vi stiftet bekjentskap med..


Julern med fangsten vår
Trysilelva: Julern viser frem vår fangst fra tirsdagen:
To harr på 900 og 700 gram pluss en ørret på rundt halvkiloen..


Dariusz gliser
Trysilelva: Når Dariusz gliser, stopper latteren i gjellene på harren.. (Foto: Amund Foss.)


Fornøyde fiskere
Trysilelva: Kjekk ung mann til venstre, men Redeyed Juell og Crazy Pål Linselus ødelegger det som kunne blitt et praktfullt bilde.... (Foto: Amund Foss.)


Den nye Lysholmer-mannen?
Trysilelva: Pål slukker tørsten.. (Foto: Amund Foss.)
Legg til eller se pe kommentarer til denne siden.

Tilbake


30/08-1998. Christian Figenschou <figen@online.no>.