Tur til Surna’98

Disclaimer: Dette er en langtrekkelig historie om to fjols som ikke får fisk. Mange ord, men lite fisk (So, what else is new!?). Trolig bare av interesse for de spesielt interesserte, dvs. meg selv. You have been warned.

Let's go!

Da var endelig årets første ordentlige fisketur i gang. Etter nøye studier av aktuelle fiskeplasser falt valget til slutt på Surna. Relativt stabile fangster, rimelige priser, overkommelig kjørelengde og generelt gode omtaler var hovedpunktene bak avgjørelsen. Første uka i Juli betyr normalt en blanding av smålaks (svel), mellomlaks og kanskje også en og annen storlaks, så vi var relativt optimistiske..

Øvre Sæter
Det er flere overnattingsmuligheter langs Surna, og vi valgte til slutt Øvre Sæter Camping, som drives av den ikke helt ukjente Jan Johansson, forfatter av "Laks" og en haug andre fiskebøker. De kjører hovedsaklig en ukepakke med en hytte og fiske på Øvre Sæter-valdet for ca. 5000,- pr. person, men det er litt i drøyeste laget, så vi leide "bare" hytte der. Korrigerer vi for hytteprisen (250kr/døgn), betyr ukepakka på Øvre Sæter nesten 600,- pr. fiskedøgn. Resten av valdene i Surna koster stort sett 100-200 kr/døgn, og la oss bare si at det passet oss vesentlig bedre... Dessuten var det fullt på Øvre Sæter uansett.

Laksefeber
Vi ankommer endelig Øvre Sæter Camping rundt 20.30-tiden onsdag 1. Juli. Endelig framme. Mens jeg "sjekket inn", stakk Julern sitt moderat velfriserte hue rundt hushjørnet og der sto sjefen sjøl med en nyfanget laks på ca. syv kilo. Det var en av gjestenes fisk, og Johansson kunne melde om stadig bedre fangster. Men generelt sett var det fortsatt dårlig. Disse modererende ord hadde selvsagt ingen effekt på oss, der vi sto som gapende idioter med tilløp til laksefeber. Vi bokstavelig talt pælma all bagasjen inn i hytta og var klare til å dra ut i elva få minutter senere.

Feberen avtar
Vi kjørte nedover elva og stoppet likegodt på første og beste sted som viste seg å være Vindøla Camping. Vi kjøpte kort for valdet (Moen/Røv), studerte kart og satte kursen for nærmeste høl, Smedhølen. Vi er helt alene i poolen og fisker i vårt eget rolige tempo. Etter halvannen times tid plasker det voldsomt på flua like etter den har landet. Det er iallefall fisk i elva! Særlig mer skjedde ikke den kvelden, og vi ga oss ca. 01.30.

Ny dag, nye sjanser

Hastverk er lastverk, og frokost spises ikke før lunsj. Hvordan torsdagsmorgenen så ut i Surnadal får vi aldri vite, men ved sene lunsjtider kan vi melde om opphold og sol. Vannføringen var 34kbm/sek, og temperaturen i elva var ca. 8 grader. Dagens første fiskeøkt fant sted i Fluehølen, helt nederst på Moen/Røv-valdet. Som navnet antyder, var sonen relativt stilleflytende og velegnet for fluefiske. Akkurat dèt så forøvrig ikke ut til å affisere markfiskerne i særlig grad, der de kom luskende nedover elva i sine deilige pvc-vadestøvler og gigantiske søkker fra nærmeste leketøysbutikk (G-sport): Plopp! Plopp! Plopp! Denne makabre musikken av torturert mark voldtatt av en gal mann og hans mothakekrok som treffer elva kom vi dessverre til å bli svært så vant til i løpet av turen.. <g>

Ikke lovende..
Etter omlag 3 timer i elva uten fisk eller napp (men vi så èn!), lekte vi litt med kameraet og stakk nedover til Honnstad camping. Der slo vi av en prat med oppsynsmann/laksefisker Geir (Eriksen?) (etter tips fra Dag M. på RS-fluer). Der fikk vi vel bekreftet det vi egentlig visste, nemlig at elva ikke akkurat kokte av fisk for tiden. Det er for kaldt i elva - i forrige uke var det over 10 grader, men nå er det bare 7-8, fordi kraftverket slipper ut kaldt bånnvann eller noe sånt.. Vi avtaler å prates ved før vi drar, men i kveld skulle vi fiske ut døgnkortet på Moen/Røv-valdet. Som sagt, så gjort. Vi hadde åpenbart brukt opp dagens kvote med fiskesyn i Fluehølen, for oppe i Smedhølen var det heldødt, og kveldsøktas store høydepunkt ble den medbragte pilsen. Livet kunne vært langt verre, tross alt....

Fredagen da!?

Joda, som den kalenderinteresserte leser sikkert allerede har gjettet seg til, kom fredagen etter torsdagen. Vi sto opp like tidlig (host.. hark). Denne dagen skulle vi teste ut Honnstad/Mogstad-valdet - Geir hadde utpekt sone 4, 7 og 8 som spesielt interessante, og vi parkerte helt nederst på 9’ern for å gå/fiske oss oppover. 9’ern var en skikkelig fin sone, med spennende og lett fiskbare stryk(lett kastbare iallefall, vi føler det alltid som en stor personlig triumf å plante flue i treet på andre siden :). Surna ligger ikke akkurat i overdrevent naturskjønne omgivelser, med mindre man anser bondegårder, gjødsel og traktorer som estetisk vakkert, men her var elva faktisk meget innbydende.

Kaffe..
Temperaturen fortsatt 8 grader, og kraftverket rapporterte om litt redusert vannføring til 32kbm/sek. Noen fiskere vi møtte hadde vært på sone 9 siden kl. 0600 om morgenen, uten å se fisk. I vårt stille sinn tenkte vi at det hadde de bare godt av, idiotene som står opp så tidlig!:-) Vi ruslet opp til slutten av sone 8 for raskt å konstatere at motstrøms vading helt opp til sone 7 utgikk. Julern ser en fisk sprette på 8’er-stilla like etter stryket på 9’ern. Vi fisker oss nedover 9’ern, og etter noen timer får jeg endelig overtalt Julern til en kaffepause. Stemningen steg ikke påtrengende da det ble klart at termosen lå igjen på hytta. Etterhvert gikk vi lei av å krangle om hvem av oss som hadde termosansvaret (det var Julern!!! ;), og vi dro tilbake. Ingen vits i å stå ute i regnet og være kaffetørst!

Tilbake i elva..
Etter en kjapp kaffepause/lunsj drar vi ut til sone2. Dette er også et ganske lekkert vald, selv om gjødselslukten river litt i nesa. Vi fisker over sonen halvannen gang, og endelig blir det fisk! Ok, jeg har utvilsomt et talent for å trekke ut innholdsløse historier i det lengste, men jeg klarer likevel ikke å være entusiastisk i beskrivelsen av hvordan jeg kjørte en 20 centimeters bekkørret på 15-fot’ern.. ;-)
Selv om vi bare har vært ute i tre timer, er det nå Danmark - Brasil på TV. We’re outa here! Etter å ha sett Brasil mose Danmark, var det ut til sone2 igjen. Ladet med enhåndsstengene skulle vi i det minste få noen sjøørreter.. Ja, jøss!
Vi holdt på fra midnatt til 04.30, og natten på sone 2 kan vel best sammenlignes med en kirkegård: mye folk, men lite liv!

Knæk og bræk på laurdag

Ikke helt uventet kom dagen noe sent igang, men vi rakk da iallefall butikken i Skei før den stengte. Humøret er ikke lenger på helt på topp, men i mangel av bedre gjøremål planlegger vi dagens fiske. Vi kjører litt rundt langs Surna og titter på forskjellige vald. Får ikke noe erotisk tenning av noen av dem, så vi sikter på Honnstad Camping for å sjekke fangsttavla og evt. en ny prat med Geir. Tavla viser det vanlige, 3 svel (laks under 3kg) og 1 laks siste døgn. Synd det er fordelt på så mange fiskere. Som vanlig var alt tatt på mark..

Prikken over i'en
Litt senere er vi ute i elva igjen, men vi må flytte bilen litt for å gjøre plass til nyankomne fiskere. Jeg står i mine egne tanker da da det plutselig kommer stygge lyder fra bilen.. Julern syntes nemlig det var en strålende ide å rygge litt før han kjørte ut for å snu bilen. En liten hake ved planen var at stengene sto bak bilen. Bakluka på bilen hekta seg fast i stanga mi, og den ble vrengt og vridd til den gikk i knas.
En taus, rask inspeksjon av utstyret avslører at min tidligere 3-delte Bruce & Walker 15’ nå er 6-delt. Julerns (lånte) Hardy-stang, som jo sto hele 5 centimeter unna min, er helt uskadd. Jeg ser på ingen måte humoren i situasjonen, og gjør meg noen stille tanker om Julern, tjære, fjær og rulling..

Life goes on..
Vel, vel. Shit happens, ikke noe vits i å deppe over et lite uhell.
Etter å ha kastet stangrestene inn i bilen på en svært maskulin måte, kjører vi opp til Geir. Jeg noterer meg at nå som Julerns to-håndsstang rager ensom i luftrommet, er han plutselig svært påpasselig med ikke å rygge.. Nuhvel, vi forteller Geir om de siste dagers fiskelykke, og det var jo ganske fort gjort. Det er ikke så mye å gjøre med.. Han holder fortsatt en knapp på sone 4 utenfor campingen. Hvis det er fisk i elva, står det alltid noen der. Videre er kveldsfiske etter sjøørret på sone 7 et spennende alternativ. Han sier han skal ut dit i kveld og inviterer oss med. Vi får et spennende tips om et fluemønster å ta med, og vi avtaler å møtes rundt kl. 21.00.
Deretter bærer det tilbake til hytta, hvor Julern får de to ærefulle oppdragene å binde fluer og å steke pølser. Selv tar jeg for meg de huslige sysler jeg har spesielt talent for, nemlig å se på Holland - Argentina på TV og å tømme kjøleskapet for de duggfriske flasker fra Hansa Bryggeri. Vi tar oss også en liten runde rundt på valdet til Johansson, og konstaterer det var like mye regn og like lite fisk her som ellers i elva.

Siste sjanse
Litt over ni er vi nede hos Geir. Vi rusler ned til 7’ern, og vi får instrukser av Geir. Vi kjører med ulike fluer alle mann, alt fra store tuber til Olsen krok 12 (sistenevnte en av Geirs favoritter for sjøørreten her). De "spesial"-fluene bundet for anledningen kommer ikke helt til sin rett, da været ikke er riktig for dem. Vi fisker over sonen noen ganger. Elva er stigende, men det er fortsatt 8 grader. Vi ser faktisk en god del fisk oppe, svært nære. De er nok skremt av oss, for de vaker akkurat på samme sted når vi vader forbi. Men å ta flua, det gadd de ikke..

Crunchtime
Julern har faktisk napp og fisk fisk på, men ikke lenge. Nærmere enn det kom vi f… ikke på denne turen. Vi gir oss rundt totiden, og takker Geir for fisketuren. Geir anbefaler oss å komme tilbake i august, da er elva mindre, det er færre fiskere og sjøørreten er på gang!


Laksen - Figen   1 - 0

Søndagen er ikke mye å snakke om. Vi er nå møkk lei alt som heter laksefiske og Surna. Vi har tapt. Mot en fisk med hjerne som en peanøtt.
Et lite øyeblikk vurderer vi å kaste litt stein på markfiskerne, men vi resignerer og pakker sakene, og ute på ettermiddagen kommer vi oss avgårde mot turens neste stopp, Trysilelva. Turen har så langt vært en fiasko, men det hadde vi vært forberedt på uansett. Laksefiske er bingo med dårlige odds.

Vi tenker på Trysilelva, vakende ørret og bittebittelitt på Surna anno august mens vi kjører ut av Surnadal..


Noen linker:
Surna på nettet.
Øvre Sæter.
Fiskernett.
Jan Johansson ønsker oss velkommen
Surna: Vällkommen!
Ved ankomst Øvre Sæter ble vi møtt av sjefen sjøl.. Med nygått laks på 7 kg!


Smedhølen, Surna.
Surna: Første økt i elva fant sted i Smedhølen på Moen/Røv-valdet.


Julern konser max i Fluehølen
Surna: Dag2 tilbragte vi i Fluehølen..


Å TA I NÅ!!!
Surna: Kaste max i Fluehølen. All fisk står på andre siden! Alltid!!!


Julern i Fluehølen
Surna: Julern trekker den teite hatten godt nedover hodet og fyrer av nok et resultatløst kast..


Fortsatt Fluehølen
Surna: blablabla. Meg, stang, Fluehølen..
Det var generelt dårlige lysforhold og svært vått i Surna. Derfor tok vi stort sett bare bilder denne ene dagen i Fluehølen..


Guess where?
Surna: Ingen premie for å gjette hvor dette er..


Advokaten
Surna: Den berømte Advokaten på Øvre Sæter..
(Men nærmere undersøkelser avslørte like lite fisk og like mye regn som i resten av elva..)


Laksen vi aldri fikk
Surna: Laksen vi aldri fikk...


Statistikk day-by-day
Surna: Sjekk vår imponerende fangststatistikk i Surna!
Kronologisk satt opp for å kartlegge tendenser i fangstmønsteret!
W00-hAA! W00-hAA!
Legg til eller se på kommentarer til denne siden.

Tilbake


13/07-1998. Christian Figenschou <figen@online.no>.