Tilbake til Bokhylla | Kommentarer | Forsiden | Site Map | 

"Ørretjakt i Patagonia", av Bård Tufte Johansen, Lars Lenth og Lars Nilssen, 1996

blank logojuks
blank logojuks
Bored and Larsh

(Flue)fiskeprogrammer på TV er noe jeg alltid prøver å få med meg --det er noe spesielt med å se levende bilder i forhold til å lese en bok. Forventningene er alltid store på forhånd , men som regel blir jeg skuffet når det endelig kommer. Enten så er det liksom en gammel krok med Parkinsons som skal fortelle om rakfiske med Telemarkskongen under krigen, hvor han vokste opp og hvorfor han liker rømmegrøt uten sukker, eller så er det en småshabby raring bevæpnet med viking gummistøvler, rullings, haspelstang, 0.50mm Maxima og Sølvkroken-sluker. Eller så er det noen usannsynlig kjedelige svensker som humørløst plukker bøttevis av smålaks på Kola.
Det er ikke dette fluefiske handler om! Det er like mye alt rundt som akkurat når selve fisken tar flua. Forventningene, strategien, tanker, fluer, vannet, strømmer, kjedsomhet, fiaskoer, skuffelser, gleder, været, kasting.. Det må være en balanse, ellers blir det helt feil.. Lars, Lars og Bård var gutta som fiksa alt dette.
Programmet er bare helt sinnsykt bra. Filmingen er av absolutt toppklasse --her får man med seg hele prosessen: fra de første vakene, kastingen, bittet, kjøringen og jubelen etterpå. Og fremfor alt hvordan fiskeren opplever det hele. Det er herlig å se hvordan det lyser pur galskap og glede i øynene på Bård og Lars når det vakende storfisk på gang.
På sin ferd gjennom Patagonia får de mang en stor ørret, alt selvsagt tatt på tørrflue. Bård benytter selvsagt enhver anledning til å harselere med de fleste mennesker de møter på, og om han ikke er verdensmester med fluestanga, så er han suveren til å gjøre narr av andre og seg selv på en genial måte.
Noe av det jeg liker best med dette programmet, er den spesielle intimiteten som preger hele turen. Selv om det åpenbart er en profesjonell TV-produksjon, med teknisk meget høy kvalitet, er det hele ærlig og ekte. Man føler nesten at man med på turen selv, fordi kameraet liksom helt passivt fanger opp hva som skjer, uten at det er planlagt spill for galleriet.. Vel, det var nok mye planlegging, hardt arbeid og mye kreativ redigering her, men sluttresultatet er uansett meget bra..
Fantastisk bra program, og lang nese på alle de som ikke fikk sett og tatt opp dette på video.. (Du kan kjøpe det fra våre venner i NRK, for den nette sum av 1000kr + mva pr. time.)

Vurdering: 9/10

Mai, 1999. Christian Figenschou


 

Kommentarer:

(felt for å legge inn ny kommentar finnes helt nederst.)
ikke laget ny dir - prøver ikke mer. lez die!


6. september, 1999. Christian Figenschou <figen@figen.com>.