Tilbake til Bokhylla | Kommentarer | Forsiden | Site Map | 

"Over Bekken etter Ørret", av Lars Lenth, 1998

blank logojuks
blank logojuks
wtf??
  • Over Bekken etter Ørret
  • Lars Lenth
  • Pris: NOK 329
  • Beskjeden tykkelse, stort format og større skrift.
  • [Ingen link]

De årlige TV-programmene til Tufte Johansen, Lenth og Nilssen er utvilsomt de beste fluefiskeprogrammene ever. Punktum. Hadde jeg vært kringkastingssjef (NRK, din kanal for sport, pxxxo og fluefiske, anyone?), ville jeg lagt ned Dagsrevyen og annen udugelig fyllmasse, og prompte sendt disse gutta på tur året rundt. Men så lenge Einar Førde klorer seg fast til sjefsstillingen, får vi ta til takke med supplement i bokform.
Over bekken er ørret er en spesiell bok - normalt pleier bøker å holde seg til en relativt konform standard i form av innhold, lengde og inndeling, men i her er TV-turkonseptet med løstsittende humor og annet rot beholdt til det fulle, innbundet mellom to permer og fått stempelet "bok". Er det bra eller dårlig? Både òg.
Jeg hadde nok forventet litt mer grundig og fyldigere innhold. Jeg så for meg at boken skulle ta for seg det som ikke fikk plass eller passet seg i TV-programmene - den egentlige historien bak TV-programmene, so to speak, men der tok jeg feil. Boken er TV-programmene all over again, og jeg sitter med et inntrykk av at Lenth er livredd for å bevege seg inn på tematikk som ikke kan oppsummeres i en fleipete setning i en to-minutters TV-bolk, i frykt for at en uinteressert TV-seer fra Grukkedalen skulle finne på å skifte kanal. At man kun forholder seg til toppen av isfjellene er forventet i standardiserte 25-minutters TV-program, men i bokform hadde jeg forventet litt mer dybde og substans. Leser man raskt, er man ferdig med boka på en times tid. Det er latterlig svakt for 329 kroner.
Men likevel, boka er veldig bra. Den er full av gode historier, og latteren sitter løst. Min personlige favoritt er den fornøyelige skildringen av da de tre turkameratene rappa båten og forlot en halvgal, erke-amerikansk guide på en øde øy. Lenth omhandler også en del spennende temaer, som vekt i forhold til fiskemessig prestasjon, blindfiske vs. sight-fishing, elv vs. vann osv. Og det er interessant. Boka er også jevnt over skrevet i et løst og ledig språk, og den er både underholdende og morsom. Selv om det er TV i bokform, er ingen fluefiskers bokhylle komplett uten et eksemplar av Over Bekken etter Ørret. Eller lån den på biblioteket og spar litt dollars.

Vurdering: 7/10

April, 1999. Christian Figenschou


 

Kommentarer:

(felt for å legge inn ny kommentar finnes helt nederst.)
ikke laget ny dir - prøver ikke mer. lez die!


6. september, 1999. Christian Figenschou <figen@figen.com>.