Ådalselva

Det er ikke helt få ganger jeg har slått opp i kartbøker for å finne det spesielle superstedet som ligger nært Oslo-området. Men det finnes nok ikke.
Men alt i alt, er egentlig ikke Ådalselva så hakkanes gale. Bare de største pappskallene gidder å holde seg unna veien, slik at Asker-expressen får stilt inn cruise-controllen på et passelig nivå, slipper man unna med drøyt 45min kjøring hver vei. I virkeligheten må man dessverre beregne cirka 1 time hver vei.

Ådalselva renner fra Sperrilden og er dermed i samme vassdrag som den mer kjente fiskeelva Begna.
Elva er regulert ved utløpet til Sperrilden, og der sitter det et sykt menneske og leker seg med knapper og spaker som justerer vannstanden. heh. Nei, det er ikke så ille, men i følge det lokale (og veldig hygglige) fiskeoppsynet, økes vannstanden på fredagene. Hvorfor? Joda, selvsagt fordi at Hønefoss faktisk skal se ut som en foss på lørdagen når urbefolkningen er ute og handler blandevann til HB'n sin.. :)
Ådalselva er selvsagt ikke upåvirket av nedbørsmengder og flom, og vannstanden kan variere med opptil flere meter.. Skal du fiske her under flomperioder, bør du ta med dynamitt. Har du god plass i bilen, så ta gjerne med en liten atombombe. :)
Jeg fisker som regel på Eriksplassen, som ligger ca. midt mellom Hallingby og Killingstrømmen (utløpet fra Sperrilden). Dette er et veldig fint område, og både vannhastighet og vegetasjon er meget velegnet for fluefiske. Det er også en campingplass på Eriksplassen, og i ferien er det tett med fiskere. Trolig litt for mange i forhold til hva elva faktisk har å tilby.. men, tsk.tsk.. På Eriksplassen er det også en postkasse for kjøp av fiskekort. Kjøp heller her enn i kiosker og bensinstasjoner, ettersom pengene da uavkortet går til fiskerlaget, som driver omfattende kultiveringsarbeid. Døgnkort er 30,-, 10-dagerskort 100,- og sesongkort 180,-.

Elva er som sagt, veldig fin i fiske i. Dette skyldes i stor grad de spesielle bunnforholdene i elva. I gamle dager gikk det visstnok en dampferge i regelmessig trafikk her, og bånnforholdene er selvsagt lagt til rette med en skikkelig djuphål i hovedløpet, mens det er flere steinstier man kan vade på. Nokså slimete og glatt, men helt ok.

Men er det noe fisk å få?
Uhh. Det skal visst være det, men har ikke hatt hellet med meg ennå. Det er dessverre en del "ufisk" i elva. Aborr, ørekyte, sik og mort konkurrerer med ørreten om maten. På Eriksplassen er det vel likevel ørreten rimelig dominerende pga. strømmen. Det er også mye småfallen ørret i elva. Har fått noen pinner som var helt feilproporsjonert med svært hue, lang og tynn kropp og store prikker. Ta livet av disse.
Mark og søkke skal visst være det sikreste kortet, dersom man vil ha ørret på halvkiloen og oppover. (Det tas ørret på 3kg+ der). Men for en innbitt fluefisker er ikke mark en option.. heh. Dum som et brød? tja, kanskje..:)
Av fluer anbefales spesielt Vi Menn-flua (av fisketilsynet). Selv har jeg hatt mest action på en maur, bundet i rødbrunt selull. Disse fluene er jo forholdvis like i fargene. Men som sagt har jeg ikke fått noe fisk å skryte av i elva. ennå, that is.
Har dog hatt et skikkelig slag på en tung streamersak. Regner med å gjøre bedre fangst neste år. Har innsett at det nok er på tide å rive seg løs av tørrfluene, og satse på fortyngede nymfer/pupper.

aadalselva
Eriksplssen i Aadalselva ved lav vannstand.


aadalselva
En kveld/natt i Juli. Mye fiskere!


aadalselva
En solfylt formiddag i Juli.Legg til eller se på kommentarer til denne siden.

Tilbake


10/09-1997. Christian Figenschou.